M. Chapoutier Banyuls

Artikelnummer
46460
Michel Chapoutier is de pionier van de biodynamie in de wijnbouw. Hij wordt gezien als één van Frankrijk's meest gerespecteerde wijnmakers. In de vakpers wordt hij een levende legende genoemd. Bij de productie van Banyuls worden druiven gebruikt van oude stokken. Michel Chapoutier geeft de voorkeur aan het gebruik van 90% grenache, de overige 10% bestaat uit diverse andere variëteiten. De wijn heeft impressie van zwart maar ook gestoofd fruit en cacao. De smaak is zondoorstoofd en met fijne tannines. Blijft mooi na door het weelderige zoet.
* Doos van 6 flessen
Beschrijving
Banyuls is een franse appellation contrôllée voor versterkte dessertwijnen. Bij de productie worden druiven gebruikt van oude stokken. Michel Chapoutier geeft de voorkeur aan het gebruik van 90% grenache, de overige 10% bestaat uit diverse andere variëteiten. De wijngaarden liggen op hellingen met leistenen bodem en op aangelegde terrassen op de uitlopers van de Catalaanse Pyreneeën in de Roussillom. Men is erop uit de druiven zeer rijp te oogsten. Dit gebeurt handmatig. Bij binnenkomst worden de trossen ontsteelt en gekneusd. De vinificatie duurt lang en er wordt een methode gehanteerd van toevoeging van wijnalcohol om de extractie van aroma's en tannines te bevorderen. Hierna volgt rijpingvan de wijn in grote vaten gedrurende 16 à 20 maanden. Jong heeft de wijn een granaatrode kleur, met leeftijd evolueert hij naar mahonie. In de geur heeft hij impressie van zwart fruit maar ook gestoofd fruit en tonen van cacao. De smaak is zondoorstoofd en de fijne tannines zorgen voor het evenwicht. Blijft mooi na door het weelderige zoet.
Uitgebreide informatie
Alcohol percentage
17%
Land
Frankrijk
Ligging wijngaard
Op de leisteenhoudende heuvels van de Catalaanse Pyreneeën.
Verpakkingshoeveelheid
6
Regio
Roussillon
Seal / afsluiting
KURK
Wijnhuis
Volume
0.5l
Wijnkaart omschrijving
Zondoorstoofde wijn met veel fruit en een hint van cacao.
Wijn/Spijs combinatie
Perfecte combi met pure chocolade desserts, maar ook met rood fruit desserts. Ook mooi bij blauwe schimmelkazen.
Rijping
De wijn rijpt 16 tot 20 maanden. (Rimage)
Potentiele ontwikkeling
5 tot 7 jaar.
Bodem type
Zeer steile hellingen met een leistenen bodem.
Druivensoort
grenache noir
Jaar
2015