WIJNINSPIRATIE

Duurzaamheid in Chili

Het Chileense wijnhuis Viña San Pedro bereid de opening voor van de eerste biogasinstallatie in de wijnindustrie, die 100% hernieuwbare energie genereert. 

Dit project is zonder enige twijfel het belangrijkste duurzame energieproject in de wijnbouw wereldwijd dat momenteel wordt uitgevoerd. De eerste ontwikkelingen op dit gebied zijn drie jaar geleden gestart en resulteren uiteindelijk in het feit dat Viña San Pedro de eerste winery ter wereld wordt die zijn eigen organische afval gaat omzetten in elektrische en thermische energie.

De hoeveelheid energie die deze biogas-installatie gaat opwekken komt overeen met het gemiddelde, maandelijkse energieverbruik van 3.200 woningen tesamen. De installatie is goed voor 60% van het totale stroomverbruik van de Viña San Pedro Winery. Aangezien de biogasinstallatie constant stroom levert, zal een eventueel overschot beschikbaar gesteld worden als schone energievoorziening voor het gehele land.

Dit belangrijke en innovatieve initiatief zal ervoor zorgen dat de CO2 footprint aanzienlijk verkleind wordt door het gebruik van fossiele brandstoffen te vervangen voor schone hernieuwbare energie. Het afval dat nog overblijft zal gebruikt worden als nutrientrijke compost die weer gebruikt kan wordt in de wijngaarden.

DUURZAAMHEID ALL THE WAY

De wijngaarden van Viña San Pedro hebben de hoogste certificering van de Nationaal Sustainability Code Chili. De missie van Viña San Pedro is dan ook om een voorbeeld te zijn op het gebied van duurzaamheid in de wijnindustrie. Hierbij gaan zij altijd uit van vier pijlers: milieu, water, mens en kwaliteit. Enkele voorbeelden zijn: lichtgewicht flessen, GRI Sustainability Reports, energie-reductie, herbebossing, recycling, biologische wijnbouw en nu dus ook een biogasinstallatie. In 2014 werd Viña San Pedro gekozen tot winnaar van de verkiezing ‘Ethical Company of the Year’. Daarmee zijn zij het eerste Chileense bedrijf dat ooit met deze titel werd bekroond. Daarnaast zijn ze ook als tweede geëindigd tijdens de verkiezing van ‘Green Company of the Year’.