Bouchard Père <(>&<)> Fils, Beaune Clos St. Landry 1er Cru

Artikelnummer
7000014587
Zeldzame witte Premier Cru van de Côte de Beaune. Een wijngaard die Bouchard Père & Fils al 220 jaar(!) in eigendom heeft. Het hoort dan ook tot de paradepaardjes van dit gerenommeerde Domaine. Proefnotities: Lichtgouden kleur met groene tinten. In de neus bespeurt men tonen van meidoorn en wit fruit. De smaak is krachtig, vol en vettig.
Omschrijving
In de overwegend met Pinot Noir beplantte heuvels ten zuidwesten van de stad Beaune ligt de wijngaard Beaune Clos Saint- Landry, als een eiland waar juist uitsluitend Chardonnay wordt verbouwd. De bodem is hier rijk aan klei, kalksteen en mergel, heel geschikt voor Chardonnay. De wijngaard heeft een omvang van 1,98 ha en was tot 1791 eigendom van de Abdij van Maizières. De aanduiding Clos slaat op het feit dat de monniken hun wijngaarden met muren omsloten. Na 1791 wist de familie Bouchard deze wijngaard te verwerven; tot de dag van vandaag hebben zij deze bijzondere wijngaard voor 100% in bezit. Hij heeft de status Premier Cru. Witte Premier Crus in de Côte de Beaune zijn een redelijke zeldzaamheid: van alle Premier Cru wijngaarden in deze herkomst is slechts 6% wit. Na handmatige oogst, waarbij de trossen in kleine kratten worden vervoerd (om de druiven in zo'n perfect mogelijke staat in de kelder te krijgen) en nauwgezette selectie, gaat men over tot het persen: om te beginnen wordt het eerste sap opgevangen; daarna wordt er geperst in cycli van 2 uur. De jonge wijn wordt afhankelijke van het profiel van de oogst gedurende 8 à 12 maanden op Frans eikenhouten vaten gerijpt. Voor maximaal 15% van de wijn worden nieuwe vaten gebruikt. Op deze wijn geeft Bouchard een gedoseerde invloed van houtlagering aan de uiteindelijke wijn. Proefnotities: Lichtgouden kleur met groene tinten. In de neus bespeurt men tonen van meidoorn en wit fruit. De smaak is krachtig, vol en vettig.
Uitgebreide informatie
Alcohol percentage
13.5%
Allergeen sulfiet
Ja
Allergeen melkbestandsdelen
Ja
Land
Frankrijk
Ligging wijngaard
De wijngaard ligt op het Noordoosten, ongeveer halverwege de helling. Dit is ideaal omdat de bodem geleidelijk door de zon wordt verwarmd en de bodem koelt ook geleidelijk af, zonder grote daling van de temperatuur bij zonsondergang.
Verpakkingshoeveelheid
6
Regio
Bourgogne
Seal / afsluiting
Kurk
Volume
0.75
Wijnkaart omschrijving
Bouchard Père & Fils, Beaune Clos St. Landry 1er Cru
Wijn/Spijs combinatie
Visgerechten en gevogelte met rijke (room)sauzen en bij Epoisses.
Rijping
Afhankelijk van het profiel van de oogst wordt de jonge wijn gedurende 8 à 12 maanden op Frans eiken gerijpt. Voor maximaal 15% van de wijn worden nieuwe vaten gebruikt.
Bodem type
Klei, kalksteen en mergel.
Druivensoort
chardonnay
Jaar
2017