Bouchard Père <(>&<)> Fils, Chambolle-Musigny

Artikelnummer
7000014598
Elegante rode Bourgogne uit de Côte de Nuits. In dit deel van de Côte d'Or geeft de bodem door de aanwezigheid van nogal wat kalk een wat lichtere rode wijn met minder tannines dan elders in de Côtes de Nuits. Maar qua fruitigheid spant de Chambolle--Musigny de kroon. De kleur is granaatrood, de neus heeft tonen van cassis en een hint van toast. De smaak is zacht en delicaat met een verfijnde afdronk. Een goede combinatie met lamskoteletten, lamsbout en lamszadel.
Omschrijving
Het dorp Chambolle-Musigny ligt in het noordelijkedeel van de Côte d'Or, dit deel wordt Côte de Nuits genoemd naar het grootste dorp ervan: Nuits-Saint- Georges. Met de Côte worden hier de hellingen aangeduid waarop de beste wijngaarden staan aangeplant. Deze hellingen rijken tot rond de 400 meter hoogte. De ligging ervan is Noord-Zuid, hetgeen een goede exposure van de zon oplevert; ook brengt dit met zich mee dat de wijngaarden goed beschermd zijn tegen regen en wind uit het zuidwesten en westen. Tot 1500 behoorden de wijngaarden hier toe aan de Cisterciënzer abdij; erna werd het dorp Chambolle- zoals het toen heette- langzamerhand onafhankelijk en in 1882 voegde het de nam van beroemdste wijngaard terplekke -Musigny- aan haar naam toe, zodat het nu bekend staat als Chambolle-Musigny. De mergelbodem is hier rijk aan kalk en is bedekt met een dunne laag zand en grind. Aan deze ondergrond ontleent Chambolle-Musigny zijn kracht en finesse. De druiven worden gedeeltelijk verbouwd op het perceel dat Domaine Bouchard in eigendom heeft; een deel wordt toegevoegd van de opbrengst van wijngaarden van wijnboeren waarmee Bouchard samenwerkt. De jonge wijn wordt 8 à 14 maanden gelagerd in Franse eiken vaten, waarvan 20 à 40% nieuw zijn. De vatrijping vindt plaats onder optimale omstandigheden in de kelders van de Bastion van het vroegere Château de Beaune, waar Bouchard thans gevestigd is. Proefnotities: de kleur is granaatrood, de neus heeft tonen van cassis en een hint van toast. De smaak is zacht en delicaat.
Uitgebreide informatie
Alcohol percentage
13%
Allergeen sulfiet
Ja
Allergeen melkbestandsdelen
Ja
Land
Frankrijk
Ligging wijngaard
In Chambolle-Musigny, Côte de Nuits en Côte d'Or, waar de bodem uit klei en kalksteen bestaat. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen 250 en 350 meter met een goede positie ten opzichte van de zon.
Verpakkingshoeveelheid
6
Regio
Bourgogne
Seal / afsluiting
Kurk
Volume
0.75
Wijnkaart omschrijving
Bouchard Père & Fils, Chambolle-Musigny
Wijn/Spijs combinatie
Gerechten van wilde eend, lams en kalfsvlees.
Druivensoort
pinot noir
Jaar
2017