Domaine Bouchard, Beane Greves Vigne de l'Enfant

Artikelnummer
7000014590
De wijn uit de "Vigne de l'Enfant Jésus" heeft eengrote renommee door het verhaal achter de wijn. Het is één van de oudste wijngaarden in het bezit van Domaine Bouchard Père & Fils. Bouchard geeft deze bijzondere wijngaard de zorg en de aandacht die zij aan hun allergrootste Grand Crus geven. Kortom er wordt kosten noch moeite gespaard om uit deze wijngaard een Topwijn te maken; en dat proef je! Mooie krachtige aroma's van fruit en kruiden met een lichte toets eiken. De smaak is intens en toch delicaat met een aangename zachtheid.
Omschrijving
De naam "Vigne de l'Enfant Jésus" verwijst naar een oude historie. Het verhaal gaat dat Marguerite du Saint Sacrement, de Karmelietes van de Domestiques de la famille du Saint Enfant Jésus, in haar gebeden verzocht dat Koniging Anne van Oostenrijk haar echtgenoot Lodewijk XIII van Frankrijk een troonopvolger zou schenken. Dit leek onwaarschijnlijk aangezien de Koniging al meer dan 20 jaar kinderloos was. De Karmelietes ging zo ver dat ze er niet alleen voor bad, maar ook dat ze een troonopvolger voorspelde. Toen uiteindelijk in 1638 een zoon geboren werd, Lodewijk XIV - de latere Zonnekoning - kreeg een deel van de wijngaard Beaune Grèves, die eigendom was van de Karmelietessen, de naam "Vigne de l'Enfant Jésus". En dit is tot op de dag van vandaag nog zo. In 1791 verwierf Bouchard Père & Fils de hele "Vigne de l'Enfant Jésus". Het oppervlak is 3,92 ha en Bouchard heeft het monopolie van deze bijzondere rode Bourgogne. De wijngaard is gelegen in het hart van de Beaune Grèves, hetgeen een Premier Cru is. De bodem bestaat uit kalksteen, klei, zand en kiezel. De druiven worden bij optimale rijpheid handmatig geoogst en in kleine kisten naar de kelder vervoerd. Hier vindt een strenge selectie van de trossen plaats worden zij geheel of gedeeltelijk ontsteeld. Na de vinificatie volgt rijping voor 10 à 15 maanden op Frans eikenhouten vaten, waarvan 60 tot 85% nieuw zijn. De rijping geschiedt in kelders van de Bastions van het vroegere Château de Beaune.
Uitgebreide informatie
Alcohol percentage
13.5%
Allergeen sulfiet
Ja
Allergeen melkbestandsdelen
Ja
Land
Frankrijk
Ligging wijngaard
Het gebied Beaune, Côte de Beaune en Côte d'Or. De bodem bestaat uit kalkhoudende leem en is vrij grindachtig, bijna zanderig.
Verpakkingshoeveelheid
6
Regio
Bourgogne
Seal / afsluiting
Kurk
Volume
0.75
Wijnkaart omschrijving
Domaine Bouchard, Beane Greves Vigne de l'Enfant
Wijn/Spijs combinatie
Heerlijk bij veerwild, poularde in roomsaus en Bourgondische kaassoorten.
Rijping
10 à 18 maanden, afhankelijk van het oogstjaar in 60% tot 85% nieuwe vaten. De rijping van deze wijn geschiedt in de kelders van de Bastions van het vroegere Château de Beaune.
Bodem type
Kalksteen, klei, kiezelstenen en zand.
Druivensoort
pinot noir
Jaar
2017