WIJNKOPERS SINDS 1733

1733: DE OPRICHTING VAN JACOBUS BOELEN

Op 16 oktober 1733 liet Johannes Boelen zich als wijnkoper inschrijven in Amsterdam. Hij legde zich toe op export en verscheepte op grote schaal wijnen en jenevers over de hele wereld, met vertegenwoordigingen in New York, Suriname en Batavia. Op de weg terug namen de schepen koffie en suiker mee.

Na de dood van Johannes in 1791 werd het bedrijf door zijn zoon Jacobus voortgezet. Hij overleed in 1827, maar zou naamgever van de wijnhandel blijven. Jacobus Boelen legde zich in eerste instantie toe op de import van Bordeauxwijnen als Cantemerle en Agassac.

In de negentiende eeuw werden ook wijnen uit andere gebieden betrokken, zoals Rijnwijn en Hongaarse wijnen. Na de Eerste Wereldoorlog werd het aantal agentschappen uitgebreid, onder andere met de cognacs van het huis Rémy Martin. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd deze lijn doorgezet met bijvoorbeeld Hugel & Fils uit de Elzas.

In 1979 werd Jacobus Boelen voor 100% dochter van Rémy Martin, dat daarmee de basis legde voor een wereldwijd distributienetwerk voor wijn en gedistilleerd. In 1999 sloot Rémy Martin daartoe een joint venture die de naam Maxxium kreeg. De wijndivisie van Maxxium Nederland werd uiteindelijk onder de naam Boelen onderdeel van Oud Reuchlin & Boelen.

2001: DE FUSIE VAN OUD REUCHLIN & BOELEN

Oud Wijnkopers & Hustinx (Haarlem, 1877), Wijnhandel Reuchlin (Rotterdam, 1823) en Jacobus Boelen (Amsterdam, 1733) kwamen via een lange weg van fusies, verzelfstandigingen en overnames, in 2001 tezamen in het moderne Oud Reuchlin & Boelen te Zoetermeer.

2015: DE HERINTRODUCTIE VAN JACOBUS BOELEN

Per 5 oktober 2015 is Jacobus Boelen als een separaat label van Oud Reuchlin & Boelen weer terug in de Nederlandse markt met volledige focus op de top-gastronomie in de Nederlandse horeca. Met eigen wijnadviseurs, een onderscheidend assortiment en unieke ondersteuning, adviseren we u graag over uw wijnselectie.