M. Chapoutier Lirac

Artikelnummer
46287
Diep donker rood, de neus opent zich intens, genereus en fruitig (bosbessen en bramen) en ietwat 'geroosterd' als hij zich verder ontvouwt. Een breedgeschouderde smaak, geconcentreerd met een frisse aanzet waarbij het rode fruit wordt omlijst door zachte tannines. De lange afdronk heeft een rokerige zweem iets van zoethout. Michel Chapoutier is éénvan Frankrijks's meest gerespecteerde wijnmakers. Bijzonder zijn ook de etiketten die voorzien zijn van braillepuntjes voor visueel gehandicapten.
* Doos van 6 flessen
Beschrijving
Lirac is een van de meest zuidelijke cru's van de Rhônevallei. De apellation strekt zich uit over de beste gronden van 4 kleine gemeenten, waaronder Lirac, in het departement Gard. Dankzij de diversiteit van de bodem en het mediterrane klimaat van de apellation kunnen tal druivenrassen hier hun kwaliteiten ten volle tot ontplooing brengen. Zoals de grenache die goed tegen de hitte kan en bestand is tegen de striemende mistralwind en de syrah die de zon adoreert en de basis is voor de Rhône. In de vakpers wordt hij wel een levende legende genoemd. Bijzonder zijn ook de etiketten die voorzien zijn van braillepuntjes voor visueel gehandicapten. De oogst is handmatig waarna de fermentatie in tanks plaatsvindt op 25 graden om het aroma van de druif optimaal te behouden. Dagelijks wordt de gistende most voorzichtig rondgepompt (de remontage) voor een optimale extractie van aroma, kleur en tannine. Tot slot volgt een zgn. macération post-fermentaire voor het verkrijgen van een optimale kleur en, belangrijker nog, zachtere tannines. Proefnotities: Diep donker rood, de neus opent zich intens, genereus en fruitig (bosbessen en bramen) en ietwat 'geroosterd' als hij zich verder ontvouwt. Een breedgeschouderde smaak, geconcentreerd met een frisse aanzet waarbij het rode fruit wordt omlijst door zachte tannines. De lange afdronk heeft een rokerige zweem iets van zoethout.
Uitgebreide informatie
Alcohol percentage
15%
Land
Frankrijk
Ligging wijngaard
Alluviale terrassen van de Rhône.
Verpakkingshoeveelheid
6
Regio
Lirac
Seal / afsluiting
KURK
Wijnhuis
Volume
0.75l
Wijnkaart omschrijving
Donker rood, intens en fruitig bouquet (bosbessen en bramen) en ietwat 'geroosterd' als hij zich verder ontvouwt. Breedgeschouderde smaak met rood fruit en zachte tannines.
Wijn/Spijs combinatie
Een prachtige omlijsting voor gebakken of gebraden rood vlees, eendeborst, lams ribstuk, harde en blauwader kazen.
Potentiele ontwikkeling
Op dronk, maar ontwikkelt zich tot 5 jaar na de o ogst. Een kwartiertje van tevoren decanteren verdient aanbeveling.
Bodem type
Zandgrond bedekt met kwartshoudend grind en rode klei.
Druivensoort
grenache noir, syrah
Jaar
2016