Nero d'Avola

Artikelnummer
45902
Diep van kleur, geur van zwart fruit, amandelbloesem en specerijen. Droog en vol van smaak met een hint van kersenlikeur vermengd met heerlijke kruidigheid in de afdronk. De Nero d'Avola is een droom voor wijnmakers die opwindend rood voor ogen hebben. Hij levert verrukkelijk zwoele, fruitige wijn op met mooie zuren. Feudo Principi di Butera staat op de zuidkust van Sicilië, bij Caltanisetta. De familie Zonin zag de potentie: een uniek terroir met een droog, heet klimaat, schoongeblazen door de wind van de Middellandse Zee.
Download afbeelding More information
* Box of 6 bottles
Beschrijving
Het is nauwelijks te geloven, maar op de helft van de zuidkust van Sicilië, bij Caltanisetta, groeiden tot 1997 nauwelijks druivenstokken. Toch was dat de plek waar de familie Zonin een landgoed, het Feudo Principi di Butera, van 320 hectare kocht en daarvan 180 beplantte. Zij zagen de potentie: een uniek terroir met een droog, heet klimaat, schoongeblazen door wind van de Middellandse Zee. De wijngaarden zijn alle voorzien van een ingenieus systeem van druppelirrigatie, bedoeld om de bebladering van de wijnstokken in optimale conditie te houden. Feudo, 'heerlijkheid' of simpelweg 'bezit', herinnert aan de eeuwen dat deze grond toebehoorde aan dynastieën van prinsen waarvan de naam Butera wellicht terug te voeren zou zijn op koning Re Bute van de Siculi, het volk dat in de 6e eeuw voor Christus het eiland bewoonde. De Nero d'Avola is een droom voor wijnmakers die opwindend rood voor ogen hebben. Hij levert verrukkelijke zwoele, fruitige wijn op met mooie zuren. De 'zwarte van Avola' kreeg hier na de gisting een rijping deels in foeders en deels in 350-liter tonneaux, wat hem een discreet accent van eikenhout geeft. Diep van kleur, geur van zwart fruit, amandelbloesem en specerijen. Droog en vol van smaak met een hint van kersenlikeur vermengd met heerlijke kruidigheid in de afdronk.
Uitgebreide informatie
Alcohol percentage
13%
Land
Italië
Ligging wijngaard
De districten Butera en Riesi in de provincie Caltanisetta.
Verpakkingshoeveelheid
6
Regio
Sicilia
Seal / afsluiting
KURK
Volume
0.75l
Wijnkaart omschrijving
Diepe kleur, geur van zwart fruit, amandelbloesem en specerijen. Droog en vol van smaak met een hint van kersenlikeur en een heerlijke kruidigheid in de afdronk.
Wijn/Spijs combinatie
Ideale partner bij rijke vleesschotels, gegrild rood vlees en rijpere kazen.
Leeftijd wijnstok
Gemiddeld 18 jaar.
Opbrengst
9500 kg. druiven per hectare.
Rijping
12 maanden op eiken (20% op 350 liter vaten en 80% op vaten van 6000 liter) daarna nog enige tijd op fles.
Potentiele ontwikkeling
7 jaar.
Bodem type
Kalksteen (schelpen).
Druivensoort
nero d'avola
Jaar
2014