Petit Chablis

Artikelnummer
45848
100% Chablis, maar net iets lichter (11,5%), iets fruitiger, iets vriendelijker en daardoor ook iets makkelijker dan de meeste hogere Chablis. Petit verwijst naar bepaalde wijngaarden die door hun ligging en bodem niet in aanmerking komen voor de Grand of Premier Cru-status. Deze Petit Chablis heeft het mineralige wat bij Chablis hoort, maar is minder strak, streng en complex dan zijn grotere broers. En dat maakt hem nu juist zo aantrekkelijk als aperitief, als lunchwijn en als open wijn in de horeca.
* Doos van 6 flessen
Beschrijving
Laroche is een van de grootste namen in Chablis. Het huis bestaat al sinds 1850, maar vooral de huidige eigenaar en innovatief wijnmaker Michel Laroche heeft dit domein wereldwijd naam en status gegeven. Kwaliteit, karakter en typiciteit staan centraal bij Laroche. En dat geldt ook voor deze Petit Chablis. De appellatie kent vier categorieën: Grand Cru, wijn van de best gelegen wijngaarden, Premier Cru, Chablis en Petit Chablis. De chardonnaydruiven voor de 'Petit' komen van de lager gelegen hellingen en vlakten. Het druivensap en daardoor ook de wijnen zijn in vergelijking met een Cru minder mineralig en minder complex, maar ook minder strak en minder streng. Laroche Petit Chablis is droog, tintelfris, toegankelijk, citrusfruitig, wat ziltig en ook lekker licht (11,5%). Ideaal aperitief.
Uitgebreide informatie
Alcohol percentage
12.5%
Land
Frankrijk
Ligging wijngaard
De wijngaarden in Chablis zijn onderverdeeld in vier kwaliteitscategorieën. Door hun uitzonderlijke ligging en unieke (met name kimmeridgien)bodem heeft 100 ha het Grand Cru-predikaat. Daarna volgen de Premier-Cru-wijngaarden, dan de generieke Appellation Chablis Contrôlée en tot slot de wijngaarden waar de chardonnay voor de Petit Chablis groeit. Deze liggen doorgaans in de vlakkere, minder mineraalrijke delen en leveren daardoor ook andere, soepelere, lichtere, eenvoudigere maar vooral ook heel smakelijke wijnen. En echt Chablis. De noordelijke wijnstreek hoort officieel bij de Bourgogne, maar vormt een eigen, zelfstandig gebied. Het ligt net zo ver van de Chamapgne als van de Côte d'Or.
Verpakkingshoeveelheid
6
Regio
Bourgogne
Seal / afsluiting
SCHROEFDOP
Wijnhuis
Volume
0.75l
Wijnkaart omschrijving
Op en top Chablis, maar net iets fruitiger, iets vriendelijker en iets lichter. Droog, fris, citrus, wat mineralig en dorstlessend.
Wijn/Spijs combinatie
Perfect aperitief, ideale terras-, borrel en open-wijn. Borrelhapjes. Sushi! Gerookte zalm. Schaal- en schelpdieren: garnalen, (jakobs)mosselen. Allerlei lichte visgerechten. Salades met rinse kaas, met kipfilet, met tuinkruiden. Asperges.
Druivensoort
chardonnay
Jaar
2015