Famille Hugel Pinot Gris Grossi Laüe

Artikelnummer
45427
Lichtgeel, expressief en verleidelijk bouquet met impressies van zeer rijp geel fruit, abrikoos, golden delicious appel, reine claude, acacia honing, verse brioche en zoethout met die licht rokerige vleug van vuursteen die zo kenmerkend is voor een rijpe pinot gris. Dezelfde harmonie en evenwicht vinden we terug in de delicate smaak met een uitstekende structuur, strelend zacht en een verfijnde, genereuze afdronk. Robert Parker waardeerde hier met 93/100. Op dronk en zeker tot zo'n 12 jaar na de oogst houdbaar.
* Doos van 6 flessen
Beschrijving
De Pinot Gris Grossi Laüe is met ingang van de oogst 2010 de opvolger van de Pinot Gris Jubilée. Grossi Laüe is Elzasser dialect en betekent "onze beste wijngaarden" dat kan gezien worden als het equivalent van het Duitse Grosses Gewächs of Grand Cru in de Bourgogne. De druiven zijn verbouwd in de drie mooiste percelen van de wijngaard in Pflostig welke uitermate geschikt is voor de pinot gris met z'n terroir van o.a. muschelkalk (die zijn naam dankt aan de vele fossiele schelpen, in het Duits: Muschel). Het oogstjaar 2010 heeft grote invloed gehad op de hoge kwaliteit. Een zeer strenge winter en een koel voorjaar werd gevolgd door een zomer met ideale condities die resulteerden in een record hoogte van rijpheid, de hoogste sinds 50 jaar, waarbij de druiven een goede zuurgraad behielden die vergelijkbaar is met de oogst van 1996. Het oogstvolume lag zo'n 30% lager dan in een gemiddeld jaar. In onze proefnotities lezen wij: Lichtgeel, expressief en verleidelijk bouquet met impressies van zeer rijp geel fruit, abrikoos, golden delicious appel, reine claude, acacia honing, verse brioche en zoethout met die licht rokerige vleug van vuursteen die zo kenmerkend is voor een rijpe pinot gris. Dezelfde harmonie en evenwicht vinden we terug in de delicate smaak met een uitstekende structuur, strelend zacht en een verfijnde, genereuze afdronk. Robert Parker waardeerde hier met 93/100. Op dronk en zeker tot zo'n 12 jaar na de oogst houdbaar.
Uitgebreide informatie
Alcohol percentage
15%
Land
Frankrijk
Ligging wijngaard
De drie mooiste percelen in de wijngaard van Pflostig.
Verpakkingshoeveelheid
6
Regio
Elzas
Seal / afsluiting
KURK
Wijnhuis
Volume
0.75l
Wijnkaart omschrijving
Bouquet van geel fruit, abrikoos, appel, reine claude, acacia honing, verse brioche en zoethout met een licht rokerige, vleug van vuursteen. Delicate smaak en een verfijnde afdronk.
Wijn/Spijs combinatie
Eenden- en ganzenlever, visgerechten met homardinesaus, langoest, krab, gegratineerde scampi, kalfsvlees en gevogelte (patrijs, kwartel).
Leeftijd wijnstok
30 jaar oud.
Opbrengst
40 hl/ha.
Potentiele ontwikkeling
Op dronk en zeker zo'n 12 jaar na de oogst houdbaar, mits goed bewaard.
Bodem type
Muschelkalk, dat zijn naam dank aan de vele fossiele schelpen (Duits: Muschel).
Druivensoort
pinot gris
Jaar
2010