Mark Weijman

Voorjaarsproeverij Jacobus Boelen

Met veel plezier nodigen wij u uit voor de Voorjaarsproeverij van Jacobus Boelen op maandag 1 april 2019.
Na een druk bezochte 2018 editie zijn wij trots om ook dit jaar diverse inspirerende wijnmakers te ontvangen en bijzondere masterclasses te verzorgen. Ontdek Jacobus Boelen op haar best, samen met het totale assortiment van Oud Reuchlin & Boelen, en laat u inspireren door de verscheidene concepten zoals Bring Back Chardonnay, Vino Casino, Virtual Reality en meer…

Lees meer

Wijnjaar 2018 door Lorenz Haas

Talentvol, jong en bekroond wijnmaker Lorenz Haas van Weingut Allram analyseerde 'zijn' wijnjaar 2018. Wat gebeurde er allemaal in de Oostenrijkse wijngaarden en hoe is de familie Allram omgegaan met de extreme weerstypes die over de wijnstokken heen raasden? Hoe ziet wijnjaar 2018 er tot nu toe uit: 

Lees meer

Craggy Range Lunch bij 't Nonnetje

Wat gebeurt er als we de krachten bundelen van Robert-Jan Nijland en Michel van der Kroft van Restaurant ’t Nonnetje en de wijnen van Craggy Range? Er ontstaat een overheerlijke wijn-spijs lunch! Op donderdag 17 mei hebben wij samen met een aantal top-sommeliers en  wijnjournalisten mogen genieten van een lunch bij Restaurant ’t Nonnetje. De smakelijke gerechten van ’t Nonnetje werden begeleid met prachtige wijnen uit het portfolio van het Nieuw-Zeelandse wijnhuis Craggy Range. Benieuwd welke wijnen er bij welke gerechten werden geserveerd? Lees dan snel verder.

Lees meer

Hooiwijn

Donkiesbaai is de naam van het familie vakantiehuis aan de westkust van Zuid-Afrika. Het maken van Hooiwijn is een intrigerende en zeer interessante methode. De druiventrossen worden op een rek gelegd dat bedekt is met stro...

Lees meer

Verhaal achter de familie Vajra

Piemonte betekent ‘aan de voet van de bergen’. Een toepasselijke naam gezien dit gebied aan de voet van de Alpen ligt. In een gebied waar de witte truffels groeien voor de heerlijke Italiaanse pasta’s, worden er ook nog eens zeer smakelijke wijnen geoogst. In 2014 is de Piemonte toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoed lijst van wijn regio’s. De belangrijkste kwaliteitsdruif is de Nebbiolo, dit is de druif van de Barolo en de Barbaresco, de bekendste rode wijnen van Piemonte. De meest aangeplante blauwe druif is de Barbera, gevolgd door de Dolcetto en de Brachetto.

Lees meer

Wijnen uit de Pfalz & Franken

NIEUW bij Jacobus Boelen: Duitse toppers uit Pfalz en Franken

Sankt Annaberg en Schloss Castell

Graag presenteren wij u onze nieuwste aanwinsten in het portfolio: Sankt Annaberg met schitterende Rieslings en Schloss Castell met bijzondere Silvaners en een Rieslaner. Wist u dat Pflaz het grootste wijnbouwgebied is voor Riesling? En dat alle wijngaarden naar het oosten zijn beplant? En dat de Silvane de eerste gedocumenteerde druif in Duitsland is? En dat deze schitterende wijnen worden gebotteld in de ‘Bocksbeutel’. 

Groente & Wijn

2017, een nieuw jaar én nieuwe trends – ook op het gebied van groente en wijn. Wat wij vooral zien is dat er steeds meer met lokale groenten wordt gewerkt en dat hier steeds bewuster mee wordt omgegaan door restaurateurs en sommeliers. In combinatie met de wijnen werken wij graag met Europese wijnen, die gekoppeld worden met de Nederlandse (groente) keuken. Italiaanse wijnen zijn hier een mooi voorbeeld van. Regio’s bij het Gardarmeer, Lurgada stijgen hier bovenuit.


De algehele wijntrend die van toepassing is op de groente trend, is het inzetten van wijnen die niet te hoog zijn in zuren (bijvoorbeeld Trebbiano). En die fijne zuren die deze wijnen wel beschikken hebben een aards bitter wat mooi aansluit bij groenten.


Het combineren van de juiste groente met de juiste wijn vind ik een enorme uitdaging. Het start met proeven, heel veel proeven. Dat is uiteraard niet iets nieuws. Het venijnige zit hem in de zuurgraad van de wijn. Die bepaalt met name of de combinatie tussen de wijn en de groente mooi past. Daarnaast speelt de bereiding van de groente een belangrijke rol voor het smaakprofiel. Is deze gebakken, gekookt, gefrituurd, aangemaakt met een dressing of geblancheerd. Bereidingen van tomaat passen meer bij frissere stijlen witte wijn met hogere zuren, in plaats van de bitters van bijvoorbeeld venkel.


Wat dan wel weer heel mooi gaat bij een gerecht met een bittertje is een Verdicchio. Bij mijn favoriete groentegerecht van Bolenius ‘Moestuin van de Zuidas’ – één van de signature dishes van onze Chef Luc Kusters - schenk ik ook vol enthousiasme een Verdicchio. Het gerecht is seizoensgebonden en bestaat uit 22 verschillende groenten. Elk op een eigen wijze bereidt. Een frissere witte stijl voor in de warmere maanden. Een warmere volle rode stijl voor de wintermaanden. Hier past Luc het gerecht mooi aan door hazelnoot toe te voegen, die dan samengaat met het warme en nootachtige karakter van deze Italiaanse wijn

Wondere wereld van sherry

Simon Veldman, sommelier van restaurant Vermeer in Amsterdam, en uit geroepen als wijn-spijs specialist 2016 door Gault & Millau, neemt je samen met OR&B mee op reis naar het sherry gebied Jerez en Sanlúcar de Barrameda - het gebied van La Manzanilla. En natuurlijk kon een bezoek aan Feria in Sevilla niet ontbreken op deze mooie reis!

Uitkijkend over het weidse rustige water van de Guadalquivir, daar waar de rivier uitstroomt in de Atlantische oceaan, begin ik een klein beetje de ziel en de kracht van sherry en in het bijzonder van manzanilla te begrijpen. Sherry grijpt je namelijk bij je nekharen, kruipt onder je vel, geeft beroering aan je smaakpapillen, maar is tegelijk ongrijpbaar en vooral lastig en vreemd. Ik sta aan oevers van brede stromen en luister naar de uitleg van Ignacio Lopez de Carrizosa, de exportmanager van de Grupo de Estévez. Dat helpt. Het draait allemaal om flor, traditie, zorg, ‘manana’ en Hollandse nuchterheid.

‘Heb geduld, mijn zoon en van iets onbeduidends als het vergiste sap van de palomino druif, zal onder invloed van jaren mengen door het solera-systeem, als vloeibaar goud in het glas gaan schitteren.’ Zoiets denk ik in mijn oren te horen na het zoveelste proefmoment. Los komen van de eeuwen oude bodegas met zijn hoog opgestapelde donker grijs gesauste eiken houten vaten, de Spaans sprekende keldermeester, die voor ons in een heel logische volgorde steeds een vijfde van de inhoud van het ene vat toevoegt aan de inhoud van een één tot anderhalf jaar oudere sherry, geeft het gevoel dat je in sherry gedoopt moet zijn om de spirituele kracht van sherry ( het is immers 15 % alcohol oplopend tot 17,5 % ) te kunnen begrijpen.

Hier in Hollandse laagtes lees ik mijn proefnoties terug en voel opnieuw de opwinding van de neus en smaak van de Valdespino manzanilla Deliciosa en Rama. Deze komt ongefilterd uit het vat en staat voor het pure van zilt en zuiverheid. Voor de geur van kamille en het voorjaar. En voor de vele tapas die ook hier makkelijk neer te zetten zijn; zoals geroosterde amandelen, olijf, rauwe ham en wat droge gerijpte schapenkaas. Ook van een onvervalste huzarensalade, met het vet van mayo en het zuur van augurk, weet deze sherry één geheel te maken. Drink de sherry gekoeld, niet koud en dan weet ook een amontillado Tío Diego, dat is een sherry waarvan na jaren rijping onder de beschermende en dan afgestorven florgistlaag zonder flor oxidatief is verder gerijpt, van een simpel toastje met gerookte of gezouten vis, een hééél levendig gerecht te maken. Voeg wel een schijf tomaat toe: dat is de sleutel om het mystieke van de sherry wijnsmaken te openen en een plek te geven.

Wil je met vlees en sherry werken, bedenk dan dat de kleur overeen moet komen en de intensiteit van het vlees en drank gelijkwaardig moeten zijn. Een meer dan 20 jaar lang gerijpte oloroso (is een sherry zonder flor), bijvoorbeeld Valdespino Don Gonzalos, past dan prachtig bij wild als hert en gans. Deze combineren prachtig met geroosterde paprika en patates fritas. Een eendenborst, uit het koelschap van de lokale super, voldoet ook.

Hollandse duiding aan een zoete sherry kan al verkregen worden door de smaak te laten huwen met een voor ieder binnen handbereik liggende smaak van chocola. Het maakt niet uit in wat voor uitvoering. Als je maar het bittere van cacao naar voren laat komen met een PX- of moscatel druif.

Een bezoek aan de Jerez is al een feest, maar ons gezelschap kreeg ook nog het voorrecht om gast te zijn van de Estévez familie, met wie we de Feria in Sevilla bezochten. Een ongekend groots gebeuren, met honderdduizenden vrolijk uitgedoste lokalen, op een kilometerslang festival terrein, waar alleen al per dag 60.000 flessen La Guita Manzanilla sherry worden gedronken. Laat los die Hollandse nuchterheid en ga mee met waar sherry en de Feria voor staan. Juist de La Guita Manzanilla pakt je op en geeft het gevoel dat je er toe doet. Dus drink sherry als er een feest is waar dynamiek heerst. Je wilt rond lopen, genieten van kleuren en lichtjes, van dansende mensen en je één voelen met iets oprechts authentieks: sherry!

Verrassend arrangement

Het wijnarrangement is dé uitgelezen kans om te experimenteren met onontdekte streken en druiven. Wat dacht u van Portugese wijnen uit de Duoro? Een Dry Furmint uit Hongarije? Of een heerlijke mencia die licht gekoeld vele gasten doet verrassen?

 

Duurzaamheid in Chili

Het Chileense wijnhuis Viña San Pedro bereid de opening voor van de eerste biogasinstallatie in de wijnindustrie, die 100% hernieuwbare energie genereert. 

Dit project is zonder enige twijfel het belangrijkste duurzame energieproject in de wijnbouw wereldwijd dat momenteel wordt uitgevoerd. De eerste ontwikkelingen op dit gebied zijn drie jaar geleden gestart en resulteren uiteindelijk in het feit dat Viña San Pedro de eerste winery ter wereld wordt die zijn eigen organische afval gaat omzetten in elektrische en thermische energie.

De hoeveelheid energie die deze biogas-installatie gaat opwekken komt overeen met het gemiddelde, maandelijkse energieverbruik van 3.200 woningen tesamen. De installatie is goed voor 60% van het totale stroomverbruik van de Viña San Pedro Winery. Aangezien de biogasinstallatie constant stroom levert, zal een eventueel overschot beschikbaar gesteld worden als schone energievoorziening voor het gehele land.

Dit belangrijke en innovatieve initiatief zal ervoor zorgen dat de CO2 footprint aanzienlijk verkleind wordt door het gebruik van fossiele brandstoffen te vervangen voor schone hernieuwbare energie. Het afval dat nog overblijft zal gebruikt worden als nutrientrijke compost die weer gebruikt kan wordt in de wijngaarden.

DUURZAAMHEID ALL THE WAY

De wijngaarden van Viña San Pedro hebben de hoogste certificering van de Nationaal Sustainability Code Chili. De missie van Viña San Pedro is dan ook om een voorbeeld te zijn op het gebied van duurzaamheid in de wijnindustrie. Hierbij gaan zij altijd uit van vier pijlers: milieu, water, mens en kwaliteit. Enkele voorbeelden zijn: lichtgewicht flessen, GRI Sustainability Reports, energie-reductie, herbebossing, recycling, biologische wijnbouw en nu dus ook een biogasinstallatie. In 2014 werd Viña San Pedro gekozen tot winnaar van de verkiezing ‘Ethical Company of the Year’. Daarmee zijn zij het eerste Chileense bedrijf dat ooit met deze titel werd bekroond. Daarnaast zijn ze ook als tweede geëindigd tijdens de verkiezing van ‘Green Company of the Year’.