Mousserende wijn

Mousserende wijn

Tijd voor een feestje? Met een fles mousserende wijn gaat dat zeker lukken. Mousserende wijn is de bekende bubbelende wijn die maar wat graag wordt genuttigd met oud & nieuw, en andere momenten wanneer er geproost moet worden.

Wijnassortiment

1-9 van 54
per pagina
Aflopend sorteren
  1. Champagne Taittinger Brut Réserve Salmanazar
    chardonnay, pinot meunier, pinot noir
    Meer informatie
  2. Champagne Taittinger Demi-Sec
    chardonnay, pinot meunier, pinot noir
    Meer informatie
  3. Champagne Taittinger Brut Réserve Méthusalem
    chardonnay, pinot meunier, pinot noir
    Meer informatie
  4. Champagne Taittinger Brut Réserve Jeroboam
    chardonnay, pinot meunier, pinot noir
    Meer informatie
  5. Champagne Taittinger Brut Réserve
    chardonnay, pinot meunier, pinot noir
    Meer informatie
  6. Champagne Taittinger Brut Réserve
    chardonnay, pinot meunier, pinot noir
    Meer informatie
  7. Champagne Taittinger Prestige Rosé
    chardonnay, pinot meunier, pinot noir
    Meer informatie
  8. Champagne Taittinger Brut Réserve Magnum
    chardonnay, pinot meunier, pinot noir
    Meer informatie
1-9 van 54
per pagina
Aflopend sorteren

Wat is mousserende wijn?

In mousserende wijn bevindt zich koolzuurgas. Net als bij veel frisdranken zorgen de koolzuurgassen voor het schuim dat ontstaat bij het inschenken van de wijn.

Net als met ‘normale’ wijn is mousserende wijn er in veel verschillende soorten en kleuren. Er is mousserende rode wijn, mousserende witte wijn en mousserende rosé wijn. Ook zit er veel verschil in de zoetheid en kwaliteit.

De manier waarop mousserende wijn zijn bubbels heeft verkregen, kan ook verschillen. Grofweg zijn er drie klassieke methoden voor het laten ‘bubbelen’ van mousserende wijn:

  • Méthode traditionnelle, of méthode champenoise. Bij deze methode bevinden de bubbels zich nog lang in de wijn nadat deze is ingeschonken. Het koolzuur van de tweede gisting, die plaatsvindt op fles, blijft uiteindelijk behouden in de fles.

  • Méthode Charmat, of méthode curve close. De bubbels zijn hierbij minder aanwezig. Hierbij worden de bubbels pas aan de fles toegevoegd. Het koolzuur van de tweede gisting vindt plaats in een gesloten tank.

  • Méthode gazéifié. De bubbels verdwijnen vrijwel direct na het inschenken van de wijn. Net zoals bij veel koolzuurhoudende limonade, wordt de koolzuurgas ingespoten bij ‘stille’ wijn. Die wijn is geheel, of in ieder geval bijna geheel uitgegist.

Mousserende witte wijn

Verreweg de bekendste mousserende witte wijn is natuurlijk [Champagne]. Champagne mag echter pas Champagne worden genoemd, als hij ook daadwerkelijk uit de Franse wijnstreek Champagne komt.

Ook buiten de Franse Champagne-streek wordt veel mousserende wijn gemaakt.

Italiaanse mousserende wijn noemen we vaak prosecco. Naast Champagne is dit de populairste mousserende wijn van de Europese wijnstreken. Mousserende Duitse wijn heeft vaak ook een hoog kwaliteitsgehalte. Deze kwaliteitswijnen worden via de méthode traditionelle gemaakt: de sekt b.A.

Mousserende rode wijn

Hoewel minder bekend, kan mousserende wijn ook rode wijn zijn. Evenals bij witte wijn, wordt hier op één van de drie methodes koolzuurgas toegevoegd aan de wijn.

Bent u benieuwd naar de prijzen van de mousserende wijnen van Oud Reuchlin & Boelen? Log in op uw klantportaal, of neem contact met ons op voor de actuele wijnprijs.